Lezingen

De lezingen vinden plaats in de filmzaal van museum Schokland en duren elk 45 minuten tot een uur.

Zaterdag 6 mei
11.00 uur  Gemma Venhuizen Scandinavisch licht en de invloed op mens en dier »»»
12.30 uur Tineke Jorissen  Zweedse culturele en culinaire tradities »»»
14.00 uur  Gemma Venhuizen Wintersport in Scandinavië »»»
15.30 uur  Tineke Jorissen IJsland »»»
Zondag 7 mei
11.00 uur  Marjan Spijkers Noorderlicht »»»
12.30 uur  Jan Smit   De Barentszregio »»»
14.00 uur Carla Joustra Pelgrimeren in Noorwegen »»»
    (geschiedenis rondom Olav de heilige)
15.30 uur Jan Smit Poolvossen in het oudste Noorse nationale park Dovrefjell »»»
     
     
Gemma Venhuizen
Gemma Venhuizen (1985) is fysisch geograaf en journalist. Ze woonde enkele maanden op Spitsbergen en schreef een roman die zich daar afspeelt (Alle bessen kun je eten - alleen sommige maar een keer). Daarnaast is ze de auteur van drie non-fictieboeken en werkt ze als reisgids op Groenland en Spitsbergen.
  Scandinavisch licht en de invloed op mens en dier
Zaterdag 6 mei 11.00 uur
Deze lezing legt de nadruk op het noorderlicht en de middernachtzon. In januari jongstleden verscheen bij uitgeverij Atlas Contact haar non-fictieboek 'Licht', waarin ze onder andere ook ingaat op deze verschijnselen.
  Wintersport in Scandinavië
Zaterdag 6 mei 14.00 uur
Voor NRC Handelsblad maakte ze schaats- en langlaufreizen in Zweden. 
Haar over wintersport in Scandinavische landen gaat over de geschiedenis van het skien, schaatsen en langlaufen, gecombineerd met haar eigen ervaringen op dat terrein.

Terug naar top
   
   
Tineke Jorissen
Tineke Jorissen-Wedzinga (1962) is docente en vertaalster Zweeds. Zij vertaalde onder andere de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Daarnaast geeft zij lezingen over onderwerpen die te maken hebben met Scandinavië en Zweden in het bijzonder.
 

Zweedse culturele en culinaire tradities
Zaterdag 6 mei 12.30 uur
Zweden kent veel culturele tradities, die ook vrijwel altijd gepaard gaan met culinaire hoogstandjes.
In deze kleurrijk geïllustreerde lezing wordt een groot aantal van deze gebruiken belicht.
Denk daarbij aan de gebruiken rond Kerst en Midzomer, maar ook aan de Dag van de Kaneelbroodjes of de geschiedenis van gravad lax of prinsesstårta.

Een lezing waar je trek van krijgt!


foto is eigendom van: Tineke Jorissen

Terug naar top
  IJsland
Zaterdag 6 mei 15.30 uur
In deze lezing nemen fotograaf/echtgenoot Marcel Jorissen en ik u mee naar dit wonderbaarlijk mooie en fascinerende Scandinavische land. We reizen via de Faeröer en maken een rondreis over IJsland, langs de bekende sites en highlights, maar doen ook “IJsland voor gevorderden”, waarin we de Westfjorden bezoeken, papegaaiduikers spotten en een kijkje nemen in verlaten huizen. In IJsland spreekt men over 4 seizoenen op een dag, dus we zien diverse weertypes de revue passeren. Van regen, wind en sneeuw tot prachtig zonnig weer.


foto is eigendom van: Tineke Jorissen

Terug naar top
   
   
Fru Amundsen
Fru Amundsen organiseert reizen naar Noorwegen. Reizen die net even anders zijn zodat u het échte Noorwegen ontdekt. ‘Fru’ is Noors voor ‘mevrouw’ en ‘Amundsen’ verwijst naar de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen -  Ontdek Noorwegen! Fru Amundsen is een initiatief van Carla Joustra en Marjan Spijkers. Beiden kennen Noorwegen door en door, bezitten ruime ervaring in het organiseren en begeleiden van reizen, hebben de universitaire studie Scandinavische talen en letterkunde afgerond en spreken vloeiend Noors. Carla & Marjan: ‘Noorwegen blijft ons intrigeren en bekoren. De afwisseling en variatie, rust en ruimte, cultuur en geschiedenis. Wij laten u het land ontdekken, stellen u in staat van de stilte te genieten en indrukken te verwerken. Zorgvuldig en respectvol, met aandacht voor u en liefde voor Noorwegen!’
Elke groepsreis van Fru Amundsen heeft 2 begeleiders. Zij vervullen de rol van reisleider, kok en chauffeur. Carla en Marjan begeleiden zelf hun groepsreizen en werken samen met enkele enthousiaste en ervaren reisleiders.
Meer informatie: www.fruamundsen.nl.
  Marjan Spijkers - Noorderlicht
Zondag 7 mei 11.00 uur
Van oudsher hebben mensen geprobeerd het noorderlicht te begrijpen en te verklaren. Verschillende culturen benoemen in hun folklore en mythologieën dit bijzondere lichtverschijnsel. De Samen, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië, zagen het noorderlicht als een teken van hun voorvaderen die in contact probeerden te komen met de levenden, anderen zagen er een zwaan in die vast zat in het ijs van de Noordpool. Vandaag de dag reizen veel toeristen naar het hoge noorden om dit wonderbaarlijke spektakel met eigen ogen te zien. Tijdens deze lezing hoort u meer over het noorderlicht in volksverhalen en onderzoek naar de herkomst van het noorderlicht van vroeger tot nu. Op een toegankelijke manier wordt uitgelegd wat noorderlicht of poollicht nu eigenlijk is en waar je op moet letten als je het te zien wilt krijgen. Tot slot geven we enkele tips over het fotograferen van noorderlicht en natuurlijk laten we u het noorderlicht zien.
Sinds 2013 organiseert Fru Amundsen noorderlichtreizen naar Noorwegen met maximaal 7 deelnemers waarbij wij 37 van de 40 door ons uitgevoerde reizen (feb. 2017) 1 tot maar liefst 6 avonden per reis het noorderlicht goed met het blote oog konden zien.


foto is eigendom van: Fru Amundsen

Terug naar top
  Carla Joustra - Pelgrimeren in Noorwegen (geschiedenis rondom Olav de heilige)
Zondag 7 mei 14.00 uur
In de Middeleeuwen was de Noorse stad Trondheim de belangrijkste pelgrimsstad in Noord-Europa. Na de Reformatie in 1537 waren pelgrimstochten verboden, en in de loop der eeuwen raakten de pelgrimspaden overwoekerd. Begin 1990 werd in Noorwegen een start gemaakt met het herstel van de oude routes, en in 1997 werd het pelgrimspad van Oslo naar Trondheim weer in gebruik genomen. Nu wandelen moderne pelgrims langs deze oude paden om te ontsnappen aan de hectiek van alledag, om stil te staan bij het eigen bestaan, op zoek naar fysieke en mentale uitdagingen of gewoon om te genieten van de natuur.
Fru Amundsen organiseert sinds 2015 georganiseerde wandelvakanties langs delen van deze steeds populairder wordende pelgrimsroute.


foto is eigendom van: Fru Amundsen

Terug naar top
   
   
Jan en Mart Smit
  De Barentszregio
Zondag 7 mei 12.30 uur
De noordelijkste regio van Europa, de Barentszregio, schittert in ruigheid. Jan en Mart komen hier graag om de rust en ruimte van dit desolate gebied te ervaren. Met fotografie, film, geluid en een persoonlijk verhaal vertellen ze over hun reizen in dit gebied. Zij nemen jullie mee langs bizarre landschappen en laten de vogelrijkdom van dit gebied zien. Elk landschap in de Barentszregio is uniek in haar soort, van de noordelijkste dennenbossen met bijzonder gevormde bomen tot de toendra die in deze regio tot aan de ruige Barentszzee doorloopt.


foto is eigendom van Jan Smit

Terug naar top
  Poolvossen in het oudste Noorse nationale park Dovrefjell
Zondag 7 mei 15.30 uur
In al die jaren dat Jan en Mart naar Scandinavië afreizen waren ze nog nooit dat kleine populaire vosje tegengekomen. Waar ze op spitsbergen nog enigszins veelvuldig zijn vertegenwoordig wordt de poolvos op het vaste land bedreigd. Met diverse uitzettingsprojecten hopen ze de poolvospopulatie weer een nieuwe stimulans te geven. Jan en Mart nemen jullie mee met meerdere reizen die ze hebben besteed om dit bijzondere vosje op te sporen. Na flinke hikes en zoektochten door de hoogvlakten van Noorwegen komen ze een hol met poolvossen tegen die door een goed lemmingenjaar maar liefst 11 welpen heeft geworpen.


foto is eigendom van Jan Smit

Terug naar top